märts 30, 2013

Ülestõusmispühade tutvustamine

Neljapäeval, 28. märtsil korraldasime 1. ja 2. klassi õpilastele lihavõtteid tutvustava ürituse. Selgus, et heal lapsel on mitu nime: lihavõtted, ülestõusmispühad, munadepühad. Kõige enne tutvusime selle tähtpäeva sümbolitega. 2.a klassi õpilased tutvustasid iga sümbolit lähemalt. Jänkupoiss pani seinale vastava pildi. Tutvustuse lõppedes oli seinal tore kevadine pilt. Edasi õpetasime selgeks tibutantsu. See meeldis lastele väga. Järgnes teatevõistlus. Igas võistkonnas oli 7 liiget, kes pidid täitma erinevaid ülesandeid. Tuli lugeda topsikesse ühekaupa 10 kaeratera, teha harjutus palliga, kanda lusikal muna, panna kätte kindad ja hüpata jänese kombel, panna kokku piltmõistatus ja hokikepiga veeretada palli. Selle võistluse võitis 2.a klass. Sellele järgnes jänkujenka, kus kõik said ennast liigutada. Viimasena võistlesid need, kes enne ei võistelnud. Nemad pidi mune veeretama. Võitsid need, kelle muna veeres kõige kaugemale.
Kõik üritusel osalejad said väikese šokolaadimuna.
Ürituse korraldasid õpetajad Helle, Ülle ja Ene. Kaasa aitas õpetaja Airi.

Meie tehtud kaunistused

Enne lihavõtteid sai tehtud mõned kaunistused, mis ehtisid meie koolimaja.

Inimeseõpetuse aineolümpiaad

4.-8. märtsil toimus Võrumaa, Pärnumaa ja Tartumaa inimeseõpetuse veebipõhine aineolümpiaad. Parimad selgitati välja kahes grupis: 5-6 kl õpilased ja 7-8 kl õpilased.

5.b klassi õpilane Kärol sai üldarvestuses 7. koha, Võru maakonnas 4. koha. See on väga hea tulemus.
Käroli arvates olid olümpiaadil esitatud küsimused igapäevase eluga tihedalt seotud ja tema jaoks lihtsad. Seda ilmselt seetõttu, et Kärol on väikesest peast tihedalt seotud majapidamise ja toimiva elukeskkonnaga.
Vaata tulemusi siit

märts 23, 2013

XIII võro näütemängupäiv

"Perijata ei olõ perimust" 

19. märtsil saadi Puigal juba kolmeteistkümnendat korda kokku, et võru keeles näidelda. Hoolimata külmadest ilmadest, haigustest ja halvaendelisest numbrist, oli esinemishimulisi lapsi kokku kogunenud palju - 130 ringis. Lisaks veel ka juhendajad ja pealtvaatajad - Puiga kooli saal sai rahvast täis. Laste mängulusti aitas analüüsida žürii koosseisus Tiia Allas Võru Instituudist, Elina Ernits ja Ruth Viks Puiga Põhikoolist. Lavalaudadelt käis läbi 13 truppi väga erinäoliste lavalugudega. Meie tegemisi oli vaatama tulnud ka Kihnu saare 2 last ja õpetajad. Laste suust sai kuulda ehtsat kihnu keelt. Kõige nooremad olid Puiga Lasteaia „Siilike“ lapsed, kelle lugu „Pillekõnõ mõtsan“ kõlas selgelt ja julgelt.
Päev oli küll pikk, aga läks ruttu, sest näitemängud olid täis mängulusti, laulu, tantsu ja head sõna. Žürii valis välja parima trupi ja head näitlejad. Parima trupi kandidaadid olid: Haanja kool – „Juku ja tõsõq“, Kääpa põhikool – „Varõsõlõ valu, harakalõ haigus- mii lats olku terve“, Mammaste algkool – „Vanamemme umavaihõl“, Pikakannu kool – „Kolm radokuu päivä“, Vastseliina Gümnaasium – „Kümme asja, mille koton om hää“. Parima trupi tiitli said Kääpa Põhikooli õpilased oma loo „Varõsõlõ valu, harakalõ haigus- mii lats olku terve“ lavalooga. Žürii pidas oluliseks selle loo päevakajalisust ja õpetlikkust.
 Helve Ruul
Näitemängupäeva projektijuht

Sel aastal võttis näitemängupäevast osa ka Parksepa kooli 2.b klass etendusega "Tsia maja". Tore oli vaadata teiste esinemist ja närveerida enda etenduse pärast. Olime selle tükiga esinenud mitmeid kordi, kuid ikkagi oli sees suur hirm. Sellisest üritusest osavõtt andis juurde julgust esineda laval ja rääkida murdes.
Veel pilte vaatamiseks ja tellimiseks

märts 15, 2013

Emakeelepäev

Tähistasime koolis emakeelepäeva. 1.-3. klass kogunesid esimesel tunnil aulasse, kus sai vaadata slaidiesitlust Kristjan Jaak Petersonist. Lisaks sellele rääkisime ilusast ja puhtast emakeelest, tegime viktoriini ja vaatasime lühilugusid õpetajast ja Jukust. Tunnike kulus märkamatult.
Parimad viktoriini küsimustele vastajad said šokolaadimedalid ja kõik osalejad järjehoidjad.
Emakeelepäevaks tehti ettevalmistusi juba varakult. Küll kirjutati klassides ühe tähe lugusid, jutte, kus sees polnud ühtegi r-tähte või hoopis vigurdati muud moodi sõnadega. Sõnadega vigurdama kutsus meid Haridus- ja Teadusministeerium. Veel kirjutasid väiksed jutte sellest, kui nad oleksid hoopis keegi muu (nt tiiger, politseinik, lumesahk, printsess jne). Või lugusid sellest, mida nad teeksid 75-aastastena. Tehtud jutte illustreerisid pildid.

Hoitkem oma emakeel ilusa ja puhtana, sest pea 200 aastat tagasi uskus K. J. Peterson, et eesti keel saab kunagi kultuurkeeleks.
Parimad emakeelepäeva viktoriinis osalejad

märts 14, 2013

"Hunt lambanahas"

Lugu näljasest Hundist, kes ühel külmal talvepäeval saabub lauda ukse taha. Tal on plaan nahka pista laudas elavad usin Lammas ja pikatoimeline Oinas. Saabuv tugev lumetorm aga kannab nad sügavale metsa ja eksitab ära. Koos koduteed otsides mängitakse lumega, hulbitakse ujuval jääpangal ja aetakse jälgi.
Kas pärast kõiki neid ühiseid seiklusi tahab Hunt ikka veel Lammast ja Oinast ära süüa? Ja mis saab siis kui selgub, et kavalad Rebased on röövinud Väikese Tibu?
Seda kõike saime näha selles toredas etenduses. Nagu muinasjuttudele kohane, lõpeb kõik hästi. Hunt võeti lauta elama ja talle anti koera amet.

märts 09, 2013

Väike heategu

Reedel, 8. märtsil tähistati rahvusvahelist naistepäeva. 2. b klassi lapsevanem Ene palus meid, et kas me esineksime selle päeva puhul Võru Päevakeskuse rahvale. Mis meil saigi selle vastu olla. Väike logistika ja nii me seal olimegi.
Esinesime võrukeelse näidendiga "Tsia maja". See on lugu kahest sõbrast, hundist ja seast, kes otsustavad kumbki endale maja ehitada. Kuid kui hundi jäämaja kütmise tagajärjel ära sulab, hakkab ta kavalusega sea maja ihaldama. Ega sigagi ole vilets vend. Leiab nõuandja ja saab hundist lahti.
Näidend ei olnud küll pikk, kuid tõi päeva väheke vaheldust ja lõbu.
Tänan lapsevanemaid, kes võtsid vaevaks meid vaatama tulla ja neid, kes aitasid lapsi transportida.
Aitäh!
2. b klassi õpetaja Ene



"Tamula kalake"

Ma käisin laupäeval, 2. märtsil 2013 kalapüügivõistlusel. Järve peale võis minna kell 10. Alguses ei näkanud kala üldse, aga pärast näkkas. Ma sain ka kommi süüa. Me olime järve peal 2 h ja 30 min. Kui me pidime järve pealt ära minema, siis hakati kalu kaaluma. Ma sain 6 kala ja need kaalusid kokku 342 g. Mina sain teise koha. Mulle anti medal, kus olid peal kalad. Peale diplomi ja medali sain veel šokolaadi, helkuri, pliiatsid, pastapliiatsi ja võtmehoidja.
Oli põnev päev!


Laupäevasel kalapüügivõistlusel „Tamula kalake” osales vaatamata sombusele ja lörtsisele ilmale kokku 16 vaprat väikest kalapüüdjat. Püüdjate arv jäi kehva ilma tõttu väiksemaks kui möödunud aastal, mil järvele läks 34 osavõtjat.
Tüdrukute arvestuses oli parim kaheksa-aastane Meribell Meitern. Talle järgnesid seitsmeaastane Susanna Mahnatšov ja kaheksa-aastane Lara-Johanna Luks.

Võistlus oli plaanitud laupäeval kestma kella 10.30–13.30, ent kehva ilma tõttu lühendati võistlust tunni aja võrra. Igor Kelt rääkis, et osa osavõtjaid oli juba varem jäält ära tulnud end soojendama. Vaatamata sulale siiski järvejääl laupäeval veel vett polnud. Põhiline kala, mida püüti, oli särg, sekka ka mõned ahvenad. Kõige raskemat kala laste arvestuses välja ei selgitatud.

märts 07, 2013

Ellen Niiduga Midrimaal

7. märtsil toimus Võru Raamatukogu lasteosakonnas etlusvõistluse "Ellen Niiduga Midrimaal" maakondlik voor. Meie koolist osalesid Marta, Kerli ja Merle. Nad ei saanud küll esikolmikusse, kuid lugesid sellegi poolest väga hästi. Olid ilmekad, selge häälega ja lugesid soravalt.

Suured tänud lugejatele ja õpilaste juhendajatele!


Pildid üritusest

märts 05, 2013

Ellen Niidu luuletuste lugemine

Esmaspäeval, 4. märtsil toimus koolis Ellen Niidu luuletuste lugemise konkurss. Eelneval nädalal valis iga klass oma parimad lugejad välja. Võistlus toimus kahes vanuserühmas: 1.-3. klass ja 4.-6. klass. Nooremas vanuserühmas oli lugejaid 11 ja vanemas rühmas 13. Hindamas oli auväärne žürii koosseisus: huvijuht Airi, raamatukogujuhataja Ruth ja sekretär Kaidi. Kõigil eelpoolnimetatuil on suured kogemused etlemises ja muus laval esinemises.
Nii selgusidki õpilased, kes lähevad meie kooli esindama 7. märtsil maakondlikul E. Niidu luuletuste lugemise võistlusel. Nendeks on Marta Kaiv 2.a klassist, Kerli Tasso 3. klassist ja Merle Vetemäe 5.a klassist.
Aitäh kõigile luuletuste lugejatele, juhendanud õpetajatele ja žüriile!
Hoiame pöialt edasipääsenutele!
1.-3. klassi lugejad
4.-6. klassi lugejad

Austatud žürii