aprill 02, 2016

Päev Ülenurmel

Käisime 4. aprillil koos 4. klassiga Eesti Põllumajandusmuuseumis.
Kui kohale jõudsime, oli meil veel aega ja me sõime õuna. Edasi räägiti meile, et kõige esimesena läheme leiba tegema. Pesime käed ära ja istusime laua taha. Perenaine rääkis meile leiva ajaloost ja vanadest kommetest. Pärast seda hakkasimegi leivateoga pihta. Perenaine oli taigna valmis teinud, kuna selle tegemine võttis mitu päeva aega. Sellest tainast sai igaüks mätsida endale väikese pätsikese. Leivad ahjus, asusime võiteo kallale. Koor oli piima seest koorelahutajaga välja võetud. Kui seda piisavalt kloppida, lähebki see võiks. Kloppisime mis me kloppisime, koor ei tahtnud kuidagi paksemaks minna. Alles pärast pooletunnist masina vända ringiajamist oli töö tehtud ja suur kollane võitükk masinas.
Nüüd võisime edasi lauta minna. Laudas oli väga palju loomi: küülikud, lambad, kitsed ja üks suur must lehm. Laudast läksime edasi järgmisesse hoonesse, kus olid igasugused riistad, millega vanal ajal jahu jahvatati. Kuulasime natuke nende tööriistade ajalugu ja siis saime ka ise nendega tegutseda.
Pärast töö tegemist läksime sööma. Söögi kõrvale saime omatehtud leiba ja võid. Küll maitses hästi.
Kõhud täis, oligi aeg koju minna.
Oli väga tore ja õpetlik reis.
Viktoria
3. klass
Viljapeksumasin