veebruar 01, 2011

ELO aktiivsemad liikmed käisid Tallinnas

 
28. jaanuaril toimus Tallinnas traditsiooniline ELO Noorteparlamendi istung Riigikogus ja ELO pealinna päev.
Meie koolist osales sellel üritusel 24 õpilast, kellest 8 olid II – V klassi lapsed.
Riigikogu saali Toompeale oli kogunenud 120 Noorteühendus ELO liiget üle kogu vabariigi. Tervitussõnad ütles Riigikogu spiiker Ene Ergma. Seejärel aga valisid noored oma spiikri ja istung algaski. Põhiküsimuseks oli, millal võivad noored ilma vanema loata astuda noorteühenduste liikmeks. Võeti vastu otsus, et alla 15 aastasel peab olema vanema kirjalik luba, üle 15 aastane otsustab aga ise, millise noorteühendusega ta soovib liituda. Otsus saadeti edasi Justiitsministeeriumi. Meid oli tulnud tervitama ka Riigikogu liige Indrek Saar, kes esines väga toreda ja kõigile arusaadava sõnavõtuga.
Pealinna päeva raames külastasime kahte väga põnevat kohta. Esimeseks olid Bastioni käigud, mis said alguse suurtükitornist Kiek in de Kök (Vaata kööki). Maa-alune ekskursioon pealkirjaga „Ajarännak. Tallinn 1219-2219” oli väga põnev. Kuulasime giidi juttu, vaatasime filmilõike, kuulasime erinevaid hääli, liikusime käikudes jala ja tulevikurongiga. Meile tutvustati Tallinna linna tekkimist ja kujunemist, linna kaitserajatiste ajalugu ja tähtsamaid sõjalisi sündmusi. Õhuhäire sireen ja pommituslennukite mürin olid väga jubedad. Käikudes olid vahakujud erinevatel aegadel seal tegutsenud või peavarju otsinud inimestest. Ei puudunud ka kummitus. See rekt oli tõeliselt põnev ja soovitame kõigile.
Kui olime veel kord Vabadussamba üle vaadanud, siis kiirustasime Eesti Panga Muuseumi, et saada ülevaade, millised rahad on meie riigi territooriumil erinevatel aegadel kasutusel olnud. Nägime nii paberrahasid kui münte. Tsaariaegsete rublade jaoks pidi küll väga suur rahakott olema. Eesti kroonidel kujutatud inimestest on muuseumis ka vahakujud. Väljapaneku lõpetasid loomulikult eurod.
Oli väga põnev ja õpetlik päev.

Oliver-Sander Luik
Maiko Runtal
V klass