november 23, 2016

ELO õppepäev Kesk-Eestis

Käisime 16. novembril ringsõidul Kesk-Eestis.
Esmalt külastasime Imavere Piimandusmuuseumi, kus meile räägiti piima tootmise ja erinevate toodete ajaloost. Muuseumis oli palju põnevaid eksponaate erinevatest aegadest.
Valmistasime ise vahukoorest ja kondenspiimast jäätist. Poisid olid eriti tublid vahustajad ja suutsid koore võiks kloppida.
Teiseks peatuskohaks oli Wile talu alpakafarm. Farmis on 21 alpkat: 4 poissi ja 17 tüdrukut. Saime teada, kus on nende toredate loomade kodumaa ja kuidas nad meil Eestis eluga hakkama saavad. Meil oli võimalus ka loomadele oma käe pealt toitu pakkuda.
Alpaka vill on väga pehme ja sellest valmistatud tooted väga soojad. Käsitöömajas saime vaadata erinevaid kudumeid ja kuulsime, kuidas neid valmistatakse.
Farmist sõitsime edasi Paidesse ja külastasime Vallimäel asuvasse ordulinnusesse  rajatud Ajakeskust Wittenstein. Ajamasina rolli täidab tornis lift, mis viib ühest ajastust teise. Erinevatel korrustel saime tutvuda muinas- ja orduaja, kuningate ja tsaaride aja, okupatsiooni ja eesti aja ning taasiseseisvumis- ja euroajaga. Ajakeskuses on palju heli- ja valgusefekte, video- ja audioprogramme. Meie programmis oli veel kohtumine erinevatest ajastutest pärit tegelastega: muistse Sakala maakonna vanema Lembitu naisega, Paide lossiemandaga, kooliõpetaja Forseliusega, keisrinna Katariina II-ga,  Lydia Koidulaga.
Orduaja tutvustamiseks valiti meie hulgast kaks rüütlit ja kaks kannupoissi. Kannupoisid pidid oma rüütli lahingusse minekuks riidesse panema ja siis toimus rüütlite vahel väike turniir. Aeglasem kannupoiss pandi häbiposti.
Viibisime ka Forseliuse aegses koolis.
Igal korrusel saime maitsta ajastule kohaseid toite. Saime ajalugu õppida kuulates, vaadates, ise tegutsedes, lauldes ja maitstes.
Kõige lõpuks tegime ka pisikese poepeatuse ning asusime koduteele.
Päev oli küll palju pikem kui tavaline koolipäev, aga kõikide jaoks huvitav ja õpetlik.
  
Iiris ja Ketter

VI b klass