oktoober 11, 2010

Kapsas on kaheaastane taim!

7. oktoobril toimusid meil õuesõppe tunnid. Sügis on saagikoristuse aeg ja meiegi suundusime Jaagumäe talu põllule, et uurida kapsakoristuse saladusi ning ka ise proovitööd teha. Ilm oli ilus ja kõik lapsed elevil ning tegutsemislusti täis.
Väike matk põllule meid ei väsitanud ja kohale jõudes hõikasime reipalt „Jõudu tööle!“ kõikidele töölistele. Talise isa juba ootas meid ja andis täpsed juhised edasiseks tegutsemiseks. Kuulasime hoolega, sest tööd tehes peab ohutusnõuetest kindlalt kinni pidama.
Ja siis algas töö. Kõik lapsed said kapsapäid lehtede vahelt üles otsida ja „raks“ põllule maha jäävad lehed lahti murda, suure ja sakilise noaga kapsapea lahti lõigata ja transportöörilindile tõsta. Paljud ei teadnudki, et kapsapead nii rasked on. Töö edenes hästi ja peagi olime oma vagudega põllu ääres väljas. Nii nagu talgutele kohane, saime nüüd keha kinnitada ja pikemalt juttu ajada. Õpetaja oli palunud meil töö käigus ka mõned kapsaseemned üles leida ja nüüd tahtis ta neid näha. Aga kõik kehitasid nõutult õlgu – pole. Otsisime küll juure seest ja lehtede vahelt, lõikasime kapsapea pooleks ja vaatasime, ehk on seemned alles valged. Polnud! Saime teada, et kapsas on tegelikult kaheaastane taim ning seemned valmivad alles järgmisel suvel. Ja ainult siis, kui kapsas on hoolikalt ületalve hoitud ja kevadel uuesti mulda istutatud. Nüüd peame välja selgitama, milliseid kaheaastasi taimi veel meie köögiviljaaedades kasvab?
Tore üllatus oli tööpäeva lõpus veel, aga selle jätame saladuseks. Aitäh Talise isale ja Jaagumäe talule!
Põllult tulles tahtsime kavalad olla ja otse üle niidu sammuda. Rada osutus arvatust oluliselt raskemaks. Kui aga lõpuks jälle tasasele maale välja jõudsime, siis leidsime, et nüüd oleme küll valmis ELOlasteks saama. Kindel see!
Täname Hans Jürgeni ema, kes meile toeks ja abiks oli.
Koos on mõnus tööd teha ja kapsas on kaheaastane taim!

II klass