juuni 22, 2011

Mida õpetaja ei õpi, seda õpilane ei tea

Sellist nime kandis Võrumaa algklasside õpetajate õppereis, mis toimus 7.-8. juunil. Meie kooli õpetajatest osalesid sellel reisil õpetajad Liia, Anneli, Maili Ülle ja Ene. Esimese peatuse tegime Emajõe-Suursoo looduskeskuses. Saime valida kahe matkaprogrammi vahel: Emajõgi kui elupaik” ja "Maa täis vett". Vaatasime dokumantaalfilmi Emajõe-Suursoo kohta. Uurisime lähemalt Emajõe ääres kasvavaid taimi, Emajões elautsevaid putukaid. Õppisime selgeks mitu huvitavat mängu. 
Järgmine peatus oli Avinurmel. Avinurme Puiduait on turismikeskus, mis on koduks Avinurme puidukäsitööle. Siit leiab iga külastaja endale sobiva ja meelepärase marjakorvi, saunakibu, lõikelaua, tünni, püti või mida iganes hing ihaldab. Puiduaida peamine eesmärk ongi anda külastajale võimalus võtta koju kaasa ehe elamus puidust ja puutööst.
Avinurmest edasi veeresid rattad Kauksi poole. Kauksi looduskeskuses jagunesime kaheks. Üks rühm tutvus ravimtaimede ja teine metsa kui kooslusega. Ennastunustavalt jäime kuulama oma ala professionaali juttu.  Saime üksikaslalist teavet metsa rajamise ja kasutamise kohta. Metsas rännakut tehes uurisime ümbritsevat loodust. Märkamatult olimegi jõudnud Peipsi järve äärde.
Õhtuks jõudsime oma reisiga Narva-Jõesuusse. Tegime õhtul jalutuskäigu mere ääres. Nautisime päikese loojumist. Järgmise päeva hommikul tutvustas giid meiel linna. Nägime päris mitut omaaegset ehituspärli. Kahju, et enam ei osata sellist ehituskunsti.
Narva-Jõesuust suundusime edasi Kohtla kaevandusmuuseumi. Vahepeal jõudsime teha kiire peatuse Sillamäel ja näha suurepärast vaadet merele. Kohtla kaevandusmuuseumis võtsid meid vastu endised kaevurid, kes olid meile teejuhtideks ja õpetajateks maa all. Nägime erinevaid põlevkivi kaevandamise masinaid. Tegime vagonettidega väikese reisigi. Saime omal nahal tunda, kuidas töölised hommikul ja õhtul sõitsid oma töökohale. Suurepärane, et on koht, kus saab tutvuda nii salapärase ja raske ametiga. Isegi keha kinnitasime maa all.
Jõudnud jälle maapinnale, jätkasime oma reisi Põltsamaa suunas. Tutvusime Põltsamaa linnusega.

Märkamatult oligi kätte jõudnud meie reisi teise päeva õhtu. Kahe päevaga talletasime oma mällu palju uut ja huvitavat. Jälle on mudagi uut lastele õpetamiseks.
Aitäh kõigile, kes korraldasid ja aitasid sellist reisi korraldada!
Pildid