4. märtsil käis 3. klass
õppekäigul ettevõttes
Cristella. Saime teada, et Cristella on Eesti Pagari firma, kus saavad
tööd 260
Võru ümbruses elavat inimest. Seal valmistatakse kooke, saiu ja
erinevaid taignaid.
Paljud tooted külmutatakse ja neid müüakse kogu Eestis, Lätis ning
Leedus.
Õppekäigu alguses jagati
meile toredad mütsid ja
kitlid ning desinfitseerida tuli oma käed ja jalatsid, sest see tagab
puhtuse
tootmisruumides. Nägime Cristellas erinevaid suuri masinaid, mis teevad
inimeste eest ära palju tööd. Vaatasime, kuidas erinevatest
toiduainetest
valmib tainas ja sellest omakorda tehakse saiu. Meie ümber oli pidevalt
magus
koogilõhn. Käisime kondiitriosakonnas, kus valmistatakse kahtteist
erinevat sorti
kooki. Uurisime, kuidas tehakse lihapirukaid ja mismoodi jõuab vahukoor
kringli
sisse. Piilusime sisse tööstuslikku ahju ja šokiruumi, kus saiu
külmutatakse.
Meie üllatuseks selgus,
et järgi jäänud taignajäätmed
küpsetatakse ahjus ja viiakse koos koogijäätmetega biotehasesse ning
sellest
valmistatakse küttegaasi.
Kõigile meeldis õppekäik
väga, sest sai uusi
teadmisi erinevatest elukutsetest. Nägime, kuidas valmivad väga maitsvad
saiad
ja koogid. Kõigele lisaks anti meile kaasa ka erinevaid tootenäidiseid,
mida
saime veel mitu päeva koolis maiustada. Mitmed õpilased ütlesid, et
tahavad
tulevikus Cristellasse tööle minna.