märts 08, 2015

3.kl õppekäik ettevõttesse Cristella

4. märtsil käis 3. klass õppekäigul ettevõttes Cristella. Saime teada, et Cristella on Eesti Pagari firma, kus saavad tööd 260 Võru ümbruses elavat inimest. Seal valmistatakse kooke, saiu ja erinevaid taignaid. Paljud tooted külmutatakse ja neid müüakse kogu Eestis, Lätis ning Leedus.  
Õppekäigu alguses jagati meile toredad mütsid ja kitlid ning desinfitseerida tuli oma käed ja jalatsid, sest see tagab puhtuse tootmisruumides. Nägime Cristellas erinevaid suuri masinaid, mis teevad inimeste eest ära palju tööd. Vaatasime, kuidas erinevatest toiduainetest valmib tainas ja sellest omakorda tehakse saiu. Meie ümber oli pidevalt magus koogilõhn. Käisime kondiitriosakonnas, kus valmistatakse kahtteist erinevat sorti kooki. Uurisime, kuidas tehakse lihapirukaid ja mismoodi jõuab vahukoor kringli sisse. Piilusime sisse tööstuslikku ahju ja šokiruumi, kus saiu külmutatakse.
Meie üllatuseks selgus, et järgi jäänud taignajäätmed küpsetatakse ahjus ja viiakse koos koogijäätmetega biotehasesse ning sellest valmistatakse küttegaasi.
Kõigile meeldis õppekäik väga, sest sai uusi teadmisi erinevatest elukutsetest. Nägime, kuidas valmivad väga maitsvad saiad ja koogid. Kõigele lisaks anti meile kaasa ka erinevaid tootenäidiseid, mida saime veel mitu päeva koolis maiustada. Mitmed õpilased ütlesid, et tahavad tulevikus Cristellasse tööle minna.