aprill 02, 2015

Kevadine linnulaat

Taas on koolidel võimalus osaleda Keskkonnainvesteeringute Keskuse poolt rahastatavatel õppeprogrammidel, mille eesmärk on võimaldada õpilastel tundma õppida ökoloogilist tasakaalu ning kujundada keskkonnasäästlike tarbimisharjumusi. Lisaks pakub projekt võimalust saada tuttavaks oma kodukandiga. Programmidel saadud teadmisi on võimalik kasutada nii koolis õpitava täiendamiseks kui üldise keskkonnateadlikkuse tõstmiseks.
VI klass osaleb käesoleval kevadel kolmes õppeprogrammis.
Esimene nendest toimus 30. märtsil Võrumaa Kutsehariduskeskuses ja kandis nimetust „Kevadine linnulaat”.
Erinevates tegevustes olid lõimitud loodusõpetus, matemaatika, tööõpetus, suhtlemisõpetus. Õppemeetoditest olid kasutusel vaatlused, praktilised tegevused, käsitöö.
Esmalt läbisime pargis linnuvaatlusretke ja kuulasime linnueluga seonduvat loengut. Saime ülevaade lindude iga aastasest vajadusest rännata ja kohtadest, kuhu linnud talveks suunduvad. Kuna ilm oli jahe ja tuuline, siis õnnestus lindudest näha vaid tihaseid, puukoristajat, luike, parte, varest. Silma ja käe koostöö harjutamiseks saime aga pargist otsida binokli abiga sinna peidetud erineva suurusega linnupilte.
VKH Tehnomajas meisterdasime juhendaja abiga linnule pesakasti. Saime teada, milliseid käepäraseid vahendeid linnule pesakasti ehitamiseks vaja läheb ning kuhu pesakast tuleb üles riputada, kuidas vahet teha erinevate liikide pesakastidel, mis on vahet näiteks nahkhiire magalal ja värbkaku pesakastil. Saime teada, milliseid materjale tuleks valida, kui on plaan ehitada mingile kindlale linnule pesakast. Nüüd teame, millisesse paikka ja kui kõrgele peab asetama pesakasti. Peame meeles, et kõigist meist sõltub puhta looduse säilimine ja meie tegudest või tegemata jätmistest võib sõltuda kellegi elu.
Meie meisterdasime pesakaste kuldnokkadele. Pesakastid leiavad koha kooli pargis ja meie kodude juures.
Lisaks saime veel tutvuda Võrumaa KHK Tehnomaja klasside ja laboritega.
Ees ootavad õppepäevad rabas ja metsas.