mai 04, 2011

Õuesõpe Paganamaal

Käisime 27. aprillil Paganamaa maastikukaitsealal. Paganamaaks kutsutakse Krabi külast lõunasse jäävat ja Lätimaaga piirnevat maanurka ürgse Piirioru veerul. Paganamaa nimetus on tulnud sellest, et nalja armastav rahvas seletas silmapaistvate pinnavormide teket Vanapagana seiklusega. Tsaariajal elanud siin salapiirituse vedajad ja hobusevargad, kes olevat sügavates metsades ja raskel maastikul seadusesilmale kättesaamatuks jäänud. Sellest siis sajatus: "Pagana maa!"
Matkajuht Evega käisime kahe "Vanapagana jäljehaua" juures. Nende jäljehaudade läbimõõdud on 50-100 m ja sügavused 15-20 m.
Edasi liikusime Suure Liivakraavi juurde, kus nägime puid, mis olid lausa kikivarvul. Trepist alla minnes ütles matkajuht, et müüd läheme põrgusse. All laius sügav Liivajärv. Metsa all oli puuskulptuur, mis kujutas noort paganat. Noorpagan saanud koolis palju kahtesid. Need ei mahtunud enam kotti ning kukkunud maha. Kui sa metsas komistad, siis tea, et need on Noorpagana kahed.
Ega siis puude, taimede tundma õppimist saa unustada. Meie teele jäid lepiklill, lõokannus, sinilill, valge ja kollane ülane, sanglepp, mustlepp, hiirekõrvades kask, kuusk, mänd, kadakas. Isegi hiiglaslikud põdra pabulad.
Piirioru pervel asub rahvaürituste läbiviimise koht. Siin lahendasime päris raske ristsõna. Kuid õnneks said kõik hakkama. Mängisime ka mänge. Pidime tunnetama, millal saab täis 1 minut ning kokku panema Eesti kaardi pusle.
Matkapäev lõppes ühises ringis, kus igaüks ütles, mis talle kõige enam meeldis ja meelde jäi.
3.a klass