märts 17, 2012

Emakeelepäev

Oma emakeelest tuleb igal inimesel lugu pidada, sest selle keele on ta kaasa saanud juba sündides. Mitte ainult rääkimisele ei tule tähelepanu pöörata, vaid ka kirjutamisele. Sel aastal otsustasime, et kõik 1.-6. klassi õpilased kirjutavad ilusa käekirjaga ümber Leelo Tungla luuletuse "Emakeelne tere". Valminud tööd panime iga klassi ukse kõrvale kõigile vaatamiseks. Austatud žürii: Helju Kirves, Helle Liloson, Ruth Toots ja Merit Süving, tegid oma otsuse ja valisid igast klassist välja 1-2 ilusat käekirja. Hindamisel olid aluseks töö puhtus, tähtede õige suurus, kuju, omavaheline ühendamine, paigutus ja õigekeelsus.
Kolmapäeval, 14. märtsil 4. tunni ajal kogunesid 1.-6. klassi õpilased aulasse. Emakeelepäeva tähistamist alustas raamatukoguhoidja Ruth õpetliku loo jutustamisega. Lugu rääkis ühest maast, kus inimesed pidid rääkimiseks sõnu ostma. Sellel maal elas poiss, kes tahtis oma sõbra Silvia sünnipäeval öelda talle "Ma armastan sind". Kuid tal ei olnud hoiupõrsas nii palju raha, et sõnu osta. Kuid varem oli poiss liblikavõrguga kinni püüdnud kolm sõna: kirss, tolm ja tool. Nii kinkiski ta need sõnad Silviale. Küll kõlasid kuuldud sõnad ilusti! Meie võime oma sõnu välja öelda ilma neid ostmata. Ehk peaksime rohkem mõtlema, mida me ütleme.
Sel korral esinesid Hellika ja Tõnis võrukeelse lauluga. Eks ole see keel ju meie kodukandi oma keel. Edasi läks järg auhindade jagamisele.
Ilusa käekirja eest said tähutäheks kooli almanahi järgmised õpilased:
Nele Jõgeva ja Marta Kaiv - 1.a klass
Janely Jerlov ja Astrid Runtal - 1.b klass
Liisbet Kepp - 2. klass
Elisabeth Trolla - 3. klass
Liisbet Inger Saatmann ja Helery Luik - 4.a klass
Egerti Kiisk - 4.b klass
Annika Jaakson ja Ethel Moks -5. klass
Enely Ernits ja Eliise Aniott - 6. klass


Nendest Marta, Helery ja Annika käekirjad olid kunstiõpetuse õpetaja lemmikud, sest nägid välja kunstipärased.


7.-9. klassi õpilased kujundasid kunstiõpetuse tunnis ilusat eestikeelset sõna. Vahetundides oli neil ka viktoriin, mille viis läbi õp Aime-Lehte Seim.
Aitäh õp Ruthile, kes oli sel aastal käekirjavõistluse algataja ja korraldaja!