märts 15, 2012

Roomajate näitus

Esmaspäeval, 12. märtsil, külastas meie kooli ajakirja Rästik peatoimetaja Toomas Pranstibel.
Toomas Pranstibel on juba 20 aastat madusid kasvatanud. Praegusel momendil on Toomase kodus 41 erinevat madu. Tema esimene roomaja ja ka kõige vanem roomaja on sisalik, kelle ta sai 15 aastat tagasi. Madude hulgas on nii mürgiseid kui ka mürgituid madusid. Suurem osa neist on mürgised. Tema lemmikuteks on lõgismaod ja roninastikud. Parksepa Keskkoolis oli tal kaasas viis madu: albiino saare-roninastik, maisi-roninastik, Kalifornia kuningmadu, Mehhiko kuningmadu ja Mehhiko piimamadu. Tal oli veel kaasas ka sisalik, neljatriibuline hiidrüülik.

Ta toidab neid madusid külmutatud hiirte ja kassi- või koerakonservidega. Ükskord juhtus nii, et Toomas läks hommikul sisalikule toitu viima ja kui ta puuri juurde jõudis, nägi ta, et sisalik oli oma saba maha jätnud. Ta pani toidu söögikaussi ja korraga märkas, et sisalik sööb omaenda saba! Peale paari neelatust oli sisalik oma saba ära söönud ja tükk maad paksemaks paisunud. Pärast sellist einet ei olnud ta kümme päeva midagi süüa tahtnud.

Küsimuse peale, et kas ta on madude käest hammustada saanud, arvas Toomas, et umbkaudu tuhat korda küll. Ka mürgimadude käest! Aga mitte kunagi nii hullusti, et oleks vajanud arstiabi.
 
Mõned maod on närvilisemad kui teised ja ründavad kohe kui miski ei meeldi. Mõned jälle kaitsevad oma territooriumi väga rangelt ja ründavad kohe kui puuriust avada. Kahte madudest lasi Toomas ka käes hoida. MINA HOIDSIN KA MÕLEMAT!!! Oma naha ehk kompimiselundi abil tundsin, et madu oli hästi libe ja jahedavõitu. Vahepeal oli natuke õudne ka ja siis ei julgenud ma oma hingamiselundite ehk kopsudega hingata!
Tõnis uue mänguasjaga
Noh, kas pole nunnu????? Tahad ka???
Albiino saare-roninastik

Maisi-roninastik oma peremehe, Toomas Pranstibeliga.
 
Nii palju veel teadmiseks, et kui keegi peaks tahtma endale madu osta, siis Eestist seda küll teha ei maksaks. Toomas Pranstibel väitis, et kui üks tema madudest maksis Rootsis 30 eurot, siis samasugune Eestis maksis tervelt 10 korda rohkem ehk 300 eurot.

Oli väga põnev kohtumine roomajatega!
Teele Lumi
4.a klass