märts 04, 2012

Näitus ja etendus ühel päeval

29. veebruaril võtsid 1.-4. klassi õpilased ette reisi Tartusse. Käisime Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas vaatamas väljapanekut tarbimiskultuurist. Aasta alguses kutsus ERM kõiki lapsi joonistama pilte kingitusest, mis talle meeldis või ei meeldinud. Iga pildi juurde tuli kirjutada ka väike jutuke. Meie kooli 1.-6. klassi õpilased saatsid oma pildid. Saadud töödest teeb Eesti Rahva Muuseum kokkuvõtte praeguse aja tarbimisest. Võistlusele laekus 3225 tööd 174 koolist üle Eesti. Kõik pildid joonistanud lapsed said tasuta näitust külastada. Lisaks sai meie kool eripreemia ning 3. klassi õpilase Talis Timmi töö märgiti ära, sest jäi silma oma eripärasusega. Näitust külastades sai Talis veel ühe üllatuse osaliseks. Tal tuli anda intervjuu Tartu Postimehele.
Väljavõte Tartu Postimehest
Intervjuu Talise ja õp Liiaga

Sama päeva teiseks ettevõtmiseks oli Vanemuise väikseses majas etenduse külastamine. Vaatasime etendust "Morten Viks lollide laeval". See oli vahva vaatamine nii suurele kui väikesele vaatajale. Saime teada üht-teist putukate elust ja käitumisest ning tervislikust toitumisest. Morten Viks on esimese klassi õpilane. Mortenile meeldivad juustuburgerid ja putukad. Herilased, prussakad, rohutirtsud ja lepatriinud. Ta kogub neid ning hoiab oma pinalis. Morteni isa on kaugsõidukapten, kes seilab kaugetel meredel ja on harva kodus. Kord kinkis isa pojale laeva nimega Salamander ja sealt saabki kõik alguse - ühel päeval kujutleb Morten, et tema pinalisse kogutud putukatest saavad Salamandri madrused, kaptenid ja tüürimehed. Putukad on imelik rahvas, nad elatuvad sellest, et koguvad merelt rämpsu ja teevad sellest juustuburgereid. Selsamal putukate poolt kaaperdatud Salamandril satub Morten mitmetesse seiklustesse.
Vanemuise värviküllases lavastuses on Kaspar Jancise raamatut tõlgendatud üsna vabalt ning toodud sisse tänapäevaseid teemasid. Morteni ja putukate vahelised suhted viivad lõpuks ootamatute ning väärtuslike tõdemusteni.
Vaata pilte etendusest